valuebytes webapplicationsvaluebytes webapplications
valuebytes banner
news01/02/14
Gratis kaarten voor Batibouw 2014

Bativox, hét online platform voor de bouw, lanceerde zonet een actie waarmee u gratis kaarten of tickets voor de bouwbeurs Batibouw 2014 kan winnen.

Meer
news15/04/12
Bativox gelanceerd

Bativox is een communicatieplatform in the bouwsector. Bouwprofessionals blijven er op de hoogte van de laatste nieuwe bouwproducten -en technieken.

Meer
news04/11/11
Nieuwe site voor Karla Mertens

De nieuwe site voor juweelontwerpster Karla Mertens gaat live!

Meer

Valuebytes
Valuebytes Ontdek hoe u zelf in alle eenvoud een website kan beheren. Klik hier voor een demo.
Valuebytes
Valuebytes
Valuebytes Laten we een website maken zonder plan!
Lees meer.
Valuebytes Online vitrines: een verhaal van "click and mortar".
Lees meer.
Valuebytes

LATEN WE EEN WEBSITE BOUWEN ZONDER PLAN!
valuebytes
U bent van plan een website te maken die meer is dan enkel een brochure of een online visitekaartje. U wilt dat uw website een meerwaarde betekent voor uw bedrijf en voor uw klanten. Om alles zo efficiënt mogelijk te laten verlopen wenst u dat de website naadloos geïntegreerd wordt in uw bedrijfsprocessen.

 

De kans is reëel dat uw webtoepassing een zekere graad van complexiteit zal vertonen. Aan de hand van een (korte) zelfopgestelde briefing een offerte vragen bij verschillende webbouwers (bedrijven die uw website zullen programmeren) is om moeilijkheden vragen: u zal merken dat de prijsoffertes grondig kunnen verschillen. Ligt dit aan de verschillende prijzen die webbouwers hanteren? Ten dele misschien maar de belangrijkste reden is veel eenvoudiger: een beperkte briefing laat veel speelruimte toe of erger nog: misschien ontbreekt er een belangrijk onderdeel in uw briefing. Een onderdeel dat voor u als expert in uw domein evident lijkt maar dat voor een webbouwer minder vanzelfsprekend is.

 

The real world: architecten en aannemers

Vergelijk het met het bouwen van een huis waarbij u met een eigen schets op 3 aannemers afstapt en hen vraagt om enkel op basis daarvan een offerte te maken. Vervolgens kiest u een aannemer op basis van de offertes. U begrijpt dat dit geen goede strategie is. U kan best eerst een architect consulteren. Samen met u zal hij eerst uw noden duidelijker formuleren om ze daarna om te zetten in een duidelijk plan.

 

Een webarchitect?

Voor webtoepassingen/websites is het niet anders: wenst u te investeren in een webtoepassing dan wint u best eerst advies in bij een “webarchitect”. ValueBytes heeft webarchitecten in huis die in een consulting en een ontwerpfase samen met u eerst uw noden duidelijker formuleren om ze –indien gewenst- vervolgens om te zetten in een plan van uw webtoepassing.

 

Deze aanpak heeft een aantal sterke troeven:

  • Omdat u over een duidelijke omschrijving van uw noden en/of plannen beschikt kan u nog voor er iets geprogrammeerd wordt de feedback/goedkeuring van andere stakeholders (personeelsleden, management team, eindgebruikers,...) vragen.
  • U beschikt over een plan waarmee u bij verschillende webbouwers prijs kan aanvragen


Het verhaal van de NV OpenToe

De NV OpenToe installeert garagepoorten en wenst zijn bestaande website uit te breiden met een beveiligde webruimte waar klanten handleidingen en algemene vragen over producten kunnen raadplegen. De zaakvoerder denkt eraan om in een later stadium een garagepoortconfigurator toe te voegen aan de beveiligde webruimte, zodat klanten maar ook prospecten van die configurator gebruik kunnen maken.

 

De NV OpenToe schrijft 3 webbouwers aan en vraagt hen om een offerte te maken voor de toevoeging van de beveiligde webruimte aan de bedrijfswebsite. De briefing vermeldt dat er zich in die beveiligde webruimte handleidingen en veelgestelde vragen met bijhorende antwoorden moeten komen.

 

Op basis van de offertes wordt een webbouwer geselecteerd die vervolgens de beveiligde webruimte programmeert. Vlak voor de oplevering mag de NV OpenToe de beveiligde webruimte testen en verneemt dan dat zij gewoon aan elke klant het paswoord “sesamopenu” moeten geven om in de beveiligde webruimte binnen te kunnen. Het blijkt ook niet mogelijk voor een klant om zich zelf een toegang tot de beveiligde webruimte aan te maken; de klant moet hiervoor steeds de NV OpenToe contacteren (maar hoevelen zullen dit doen?) of de NV OpenToe moet duidelijk het paswoord meedelen bij elk klantencontact.

 

De poort naar het grote succes?

Na verloop van tijd vraagt de zaakvoerder van de NV OpenToe zich af of de beveiligde ruimte door veel klanten gebruikt wordt. Navraag bij de webbouwer leert dat enkel het aantal keren dat iemand zich toegang verschafte tot de beveiligde webruimte opgezocht kan worden. Aangezien alle klanten hetzelfde paswoord gebruiken is het onmogelijk om na te gaan of de beveiligde webruimte door veel verschillende klanten gebruikt wordt.

 

Groeipijnen: de garagepoortconfigurator staat voor de deur

De zaakvoerder heeft toch een goed gevoel en krijgt positieve feedback van klanten i.v.m. de beveiligde webruimte en besluit om een garagepoortconfigurator toe te laten voegen aan de beveiligde webruimte. In de briefing wordt gemeld dat ook prospecten toegang moeten kunnen krijgen tot de garagepoortconfigurator en dat de laatste configuratie van een bepaalde klant/prospect opgevraagd moet kunnen worden.

 

Een aanvraag tot offerte wordt opnieuw verstuurd naar verschillende webbouwers en al snel blijkt dat de beveiligde webruimte in haar huidige vorm niet langer bruikbaar is: het systeem met 1 paswoord was al niet optimaal (onmogelijkheid om het aantal bezoekers van de beveiligde webruimte op te vragen, bezoekers konden zichzelf geen toegang verschaffen) maar is nu totaal onbruikbaar aangezien het onmogelijk is om de laatste configuratie per klant bij te houden als je niet weet wie zich op welk moment in de beveiligde webruimte bevindt.

 

SOS webarchitect

NV OpenToe had zich veel problemen kunnen besparen, had het beroep gedaan op een webarchitect. De webarchitect zou door dialoog de noden van de NV OpenToe duidelijker geformuleerd hebben. Uit deze dialoog zouden volgende punten naar voren gekomen zijn die duidelijk ontbraken in de briefing die de NV OpenToe zelf opstelde:

  • De NV OpenToe wil niet dat één van haar medewerkers moet tussenkomen telkens iemand toegang wenst tot de beveiligde webruimte.
  • De NV OpenToe heeft er geen probleem mee dat prospecten reeds van bij de opzet van de beveiligde webruimte toegang krijgen tot de beveiligde webruimte, op voorwaarde dat er dan een aantal minimale contactgegevens zoals email en telefoon gevraagd worden.
  • De NV OpenToe wenst te weten wie zich toegang verschaft tot de beveiligde webruimte en niet enkel of er zich iemand toegang verschaft tot de beveiligde webruimte.
  • De NV OpenToe wenst in de toekomst misschien de gebruikers van de beveiligde webruimte per email te informeren van nieuwe producten, speciale acties,...
  • De NV OpenToe wenst in de toekomst een garagepoortconfigurator aan de beveiligde webruimte toe te voegen en wenst de laatst opgestelde configuratie van elke gebruiker te kunnen raadplegen

Dit alles resulteert in een zogenaamd User Requirements Document (URD). Klik hier om het User Requirements Document van de hierboven beschreven webopdracht van de NV OpenToe te bekijken (opgelet: u dient wel te beschikken over een ValueBytes account om het document te kunnen openen; klik hier om een account aan te maken of om u aan te melden). Met dit URD had NV OpenToe offertes kunnen aanvragen bij webbouwers.

 

Ondubbelzinnigheid troef

Met een URD bent u al zeker dat uw webtoepassing zal kunnen wat u ervan verwacht maar u weet natuurlijk nog niet hoe die noden concreet gerealiseerd zullen worden.

Een voorbeeld: Hoe zal er voor gezorgd worden dat het emailadres toebehoort aan een mens van vlees en bloed zoals opgegeven in het URD?

Wenst u liever dergelijke details te weten alvorens u webbouwers aan het werk zet, dan dient de webarchitect een ontwerpdocument op te maken. Dit ontwerpdocument bevat onder andere een visuele applicatie flow waardoor ook niet technische personen de toepassing "aan het werk" kunnen zien nog voor er iets geprogrammeerd wordt. Klik hier om enkele pagina's uit het ontwerpdocument van bovenstaande webopdracht te bekijken. In dit korte extract wordt verduidelijkt hoe er nagegaan wordt dat het emailadres toebehoort aan een mens van vlees en bloed (u dient wel te beschikken over een ValueBytes account om het document te kunnen openen; klik hier om een account aan te maken of om in te loggen).

 

Een ontwerpdocument wordt op maat van de klant en zijn toepassing gemaakt en kan naast hogervermelde visuele applicatie flow ook nog 1 of alle van volgende elementen bevatten:

  • een grafische chart die de look&feel van de applicatie weergeeft
  • een copywrite schema dat een eerste versie of ten minste een specificatie van de aan te maken inhoud bevat.

De kans dat de uiteindelijk webtoepassing ontwikkeld op basis van een door de opdrachtgever gereviseerd ontwerpdocument niet beantwoordt aan zijn verwachtingen wordt op die manier bijzonder klein.

valuebytes
BVBA ValueBytes - Emiel Vlieberghlaan 5 - 3010 Leuven - info@valuebytes.eu - +32-478-269974
Algemene Voorwaarden - Copyright 2009 ValueBytes