Een website op de juiste leest geschoeid

valuebytes

Wat doe je als 280 jaar ervaring je vertelt dat je huidige website niet langer beantwoordt aan je bedrijfsfilosofie? Je zoekt een technologische partner om je ervaring mee te delen en begint samen te innoveren. Een verhaal van “click and mortar”.

Je bent nooit te oud om te innoveren

Dat is wat Erik Meulemans en Isabelle Mertens, zaakvoerders van Mertens Schoenen, dachten toen ze eind 2008 beslisten om hun website te vernieuwen. Mertens Schoenen is een schoenenspeciaalzaak die al 280 jaar haar vakmanschap ten dienste stelt van Leuven en omstreken. In die periode evolueerden schoenen van ambachtelijke creaties naar massaproducten. Wat niet veranderde is de bedrijfsfilosofie van Mertens Schoenen: er worden geen toegevingen gedaan op de kwaliteit van de aangeboden producten en zowel voor als na de verkoop is deskundig advies een must. Goed schoeisel draagt immers in belangrijke mate bij tot ons alledaags comfort en elke klant is nu eenmaal anders.

 

Click and mortar

Een bedrijfsfilosofie gesteund op persoonlijk contact en advies lijkt moeilijk te rijmen met het inschakelen van een website. Die indruk wordt in belangrijke mate gevoed door de mediabelangstelling voor grote virtuele organisaties die zonder enig fysiek verkoopspunt producten aan de man brengen via e-shops. Er wordt wel eens geopperd dat dergelijke virtuele organisaties door hun schaalvoordelen het einde zullen betekenen van de klassieke winkels, de zogenaamde “brick and mortar” ondernemingen (van het Engelse “bakstenen en cement”). Stilaan doet er zich echter een nieuw verschijnsel voor, namelijk dat van “click and mortar” ondernemingen. De term verwijst naar ondernemingen die fysieke (“mortar”) en digitale (“click”) kanalen samen gebruiken om hun bedrijfsfilosofie te realiseren. Het digitale kanaal wordt niet gezien als een vervanging van het fysieke kanaal maar er wordt gezocht naar de optimale mix van beide. Voor Mertens Schoenen was het dan ook snel duidelijk dat ze met hun website wilden innoveren door middel van het “click and mortar” principe: de website diende de klanten of prospecten een bijkomende service te leveren maar zou bijvoorbeeld nooit het advies op het moment van het passen kunnen vervangen.

 

Kijken mag, online kopen niet

Het Leuvense ICT bedrijf ValueBytes werd onder arm genomen voor het uitwerken van de website tot een geïntegreerd onderdeel van de nieuwe “click and mortar” onderneming. ValueBytes is gespecialiseerd in webtoepassingen maar laat de uitwerking ervan steeds voorafgaan door een ondernemingsanalyse. “Een goede kennis van de “brick and mortar” onderneming is een vereiste om een website te ontwikkelen die de fysieke onderneming aanvult en er een meerwaarde voor creëert”, zegt Philippe Lemmerling, zaakvoerder van ValueBytes. Uit de samenwerking groeide een website die naast de klassieke (contact)informatie ook een online vitrine met foto’s en informatie over meer dan 1000 producten uit de recentste collectie bevat. Op gelijk welk uur van de dag, vanop eender welke plaats kan de liefhebber van mooie schoenen zijn hart ophalen voor de online vitrine maar een paar kopen is niet mogelijk. Het online verkopen van schoenen mag dan wel haaks staan op de bedrijfsfilosofie, toch hebben bezoekers van de site de mogelijkheid om producten te reserveren. Op die manier blijft de bezoeker bij de spreekwoordelijke “coup de foudre” niet in de kou staan. Hooguit een dag later wordt de bezoeker persoonlijk gecontacteerd om de reservatie te bevestigen of indien dit niet kan, om advies te verlenen: click and mortar.

 

Wil er iemand mijn vitrine updaten?

Het principe van een online vitrine is aantrekkelijk maar betekent ook dat steeds de meest recente collectie getoond moet worden. Het tonen van producten die niet langer beschikbaar zijn, leidt enkel tot frustratie: niemand reserveert graag een paar om dan te horen te krijgen dat het eigenlijk gaat om een product uit een vorige collectie en bijgevolg niet langer beschikbaar is. Om dit probleem op te lossen zorgde ValueBytes voor een synchronisatie tussen het bestaande stockbeheersysteem en de online vitrine, weerom “click and mortar”. Het stockbeheersysteem is nog steeds de plaats waar alle informatie over de producten ingevoerd wordt, maar die informatie is nu ook meteen beschikbaar op de website.

 

Meer info: www.mertensschoenen.bewww.valuebytes.eu

Gepubliceerd in: Ondernemers, 5, Voka - Kamer van Koophandel arr. Leuven, Jaargang 76, mei 2009